Кундера сътрудничил на комунистическата тайна полиция
Кундера сътрудничил на комунистическата тайна полиция / netinfo

Чешкият писател Милан Кундера, автор на бестселъра "Непосилната лекота на битието", през 1950 г. направил донос за студент пред чехословашката комунистическа полиция, който довел до присъда от 22 години затвор. Това твърди чешкото списание "Респект", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В списанието е цитиран полицейски доклад от 1950 г., който гласи: "Към 16 ч. днес студентът Милан Кундера, роден на 1 април 1929 г. в Бърно, се яви в отдела и направи донесение, че студентка трябва да се срещне вечерта с някой си Мирослав Дворачек. Последният е дезертирал от военна служба и влязъл нелегално миналата пролет в Германия".

След доноса Дворачек бил арестуван същата вечер на мястото на срещата и осъден на 22 години затвор, пише "Респект". След това бил изпратен на принудителен труд в уранова мина, като мнозина политически затворници от онова време. Освободен бил през 1963 г., когато Кундера публикувал романа "Смешни любови".

Кундера бил на 21 години, когато направил доноса. Той не познавал лично Дворачек, но чул за срещата от друг човек.

Авторът на статията Адам Храдилек работи в Института за проучване на тоталитарните режими, който съхранява комунистическите архиви. Той попаднал случайно на името на Кундера, изследвайки архиви на комунистическата тайна полиция, добавя АФП.