/ БГНЕС
Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова днес колегите си от Европейския съюз да не отстъпват пред Владимир Путин по въпроса за санкциите срещу Русия, предаде Франс прес.

"Истинската цел на Путин е обедняването на Европа. Той иска да обърне общественото мнение срещу управляващите правителства с надеждата да ги замени с радикални сили, които ще бъдат по-благосклонни към Русия", предупреди Кулеба в обръщение към европейските си колеги, които се събраха в Брюксел.

Унгарският премиер Виктор Орбан разкритикува в петък наложените от ЕС на Русия санкции. Той ги нарече "грешка" и каза, че санкциите "не са постигнали целта си" и задушават европейската икономика.

Ракетни удари във Виница, местни власти съобщават за убити

"Планът на Путин не е само да разруши моята страна, а да потопи цяла Европа в криза. Вече можете да видите как той използва и най-малката зависимост на Европа от Русия, за да постигне целите си", каза украинският външен министър.

"Ако сега Русия усети слабост, последиците ще бъдат много по-лоши, отколкото виждаме в момента", посочи Кулеба.

"Да отстъпим и да се подчиним на неговите искания няма да проработи, това никога няма да проработи. Това е клопка", предупреди министърът.

"Сигурен съм, че през следващите седмици други гласове, близки до Кремъл, ще подстрекават общественото мнение да се даде на Путин това, което иска, така че той да остави Европа на мира", допълни Кулеба.

Борел: Санкциите на ЕС няма да доведат до незабавно спиране на войната в Украйна

В Брюксел европейските външни министри се обявиха днес за продължаване на подкрепата за Украйна с икономически, политически и военни средства.

Министрите се запознаха с новите санкционни мерки, представени в петък от Европейската комисия, сред които ембарго върху покупката на руско злато.
БТА