Санкциите няма да доведат до незабавно спиране на войната в Украйна, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след заседанието на европейските външни министри.

Санкциите действат, руската икономика е сериозно засегната, добави той и уточни, че министрите са обсъдили предложенията на Европейската комисия за прилагане и разширяване на европейските мерки.

Единодушно потвърдихме нуждата да стоим твърдо с Украйна и да помагаме с каквото можем в борбата за свобода и независимост - необходими са още оръжия и ще ги осигурим. Войната ще продължи, също както и нашата подкрепа, посочи Борел. Той съобщи, че е предложил и е било прието да бъде извършено изплащането на вече одобрените половин милиард евро военна помощ за украинската страна.

Захарова към Борел: Европейците учетиха ефекта от санкциите срещу Москва

Русия продължава да обстрелва цивилна инфраструктура в Украйна и с това да причинява смъртта на хиляди хора всеки ден. Ужасени сме от руската жестокост срещу цивилни в Украйна, добави Борел. Той допълни, че има смущаващи съобщения за използване на сексуално насилие с военни цели. По неговите думи продължават нападенията срещу плодородна земя и пречките за износа на украинската зърнена реколта, затова Русия носи отговорност за глада по света.

Кремъл предприема съгласувани целенасочени действия, свързани с манипулация на общественото мнение по въпроса за недостига на храни и за енергията. Това е предизвикателство за нашата сигурност, за демокрацията и външната ни политика, обобщи Борел. Той уточни, че ЕС ще подготви мерки, с които да се търси отговорност от онези, които опитват да подкопаят демокрацията, институциите и процесите в ЕС чрез дезинформация.

Борел изрази тревога за бъдещето на руските газови доставки и посочи, че сега се очаква дали ще бъде възобновено снабдяването през тръбопровода "Северен поток", спрян с обяснението за техническа поддръжка. Убеден съм, че (руският президент Владимир) Путин преследва "умора на демокрацията", заяви той. По неговите думи според Путин демокрациите са слаби, новините се натрупват и изтласкват въпроса за Украйна, но европейските общества не могат да си позволят умора. Трябва да продължим да изпълняваме приетите решения, настоя Борел.
БТА