Румънският премиер Сорин Гриндяну
Румънският премиер Сорин Гриндяну / БГНЕС, архив
Хиляди румънци отново излязоха на протест в Букурещ, след като по-рано през деня в сряда правителството на премиера Сорин Гриндяну оцеля при вот на недоверие.


Конституционният съд на Румъния обяви, че правителството не е нарушило Върховния закон на страната с приемането на постановлението за поправки в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.

Румънското правителство оцеля при вот на недоверие

Тази съдебна инстанция разгледа жалбата на президента Клаус Йоханис и на председателя на Висшия съвет на магистратите за конфликт между съдебната власт и правителството, както и парламента и правителството, в резултат от приемането на това постановление.

В жалбата се казва, че правителството си е присвоило законодателни правомощия, които по Конституция са предоставени на парламента.

Румъния отмени спорния указ за декриминализирането на корупцията

Според председателя на Конституционния съд Валер Дорняну, цитиран от агенция „Аджерпрес,“, с приемането на постановлението правителството е действало законно в сферата на своите правомощия. Той заяви, че юридически конфликт между властите в страната няма.

протести Румъния
БГНЕС, архив

Приемането на това постановление от лявоцентристкото правителство предизвика бурни протести в Румъния. Кабинетът бе заподозрян, че се опитва да освободи от наказателна отговорност обвинени в корупция политически фигури.


Към протестите се присъедини президентът Йоханис. В резултат на това в страната възникна ситуация на противопоставяне между правителството и държавния глава, който се опита да оспори постановлението в КС.

Протестите накараха правителството да отмени спорния декрет, но това не успокои народното недоволство.