/ БГНЕС
Лидерите на Европейския съюз обсъждат трите най-важни позиции
Лидерите на Европейския съюз обсъждат възможността председател на Европейската комисия да бъде главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, съобщава „Блумбърг“, позовавайки се на свои източници.

Позицията е една от трите най-важни, които трябва да бъдат заети през следващите месеци, наред с тази на гуверньора на Европейската централна банка и председателя на Европейския съвет, припомня NOVA.

Кристалина Георгиева: Когато големите икономики кихнат, малките ги хваща пневмония

След като правителствата започнаха консултации, за да запълнят позициите, лидерите са обсъдили потенциални имена на срещата на върха в Сибиу, Румъния, през миналата седмица, като Георгиева се очертава като силен претендент за ролята на председател на ЕК.

Процесът ще се ускори, след като минат изборите за Европейски парламент следващата седмица. Лидерите ще започнат да отсяват кандидатите на друга среща на високо равнище, насрочена за 28 май в Брюксел.

СБ предупреждава: До 2050 г. може да има 143 млн. "климатични мигранти"

Георгиева  има опит на работа в комисията Юнкер, в която тя отговаряше за бюджета, но беше заменена от Мария Габриел. Кристалина Георгиева се оттегли от комисията, след неуспешния си опит да се кандидатира за генерален секретар на ООН през 2016 г. По време на първия мандат на правителството на Бойко Борисов тя отново беше еврокомисар след слабото представяне на Румяна Желева с ресор реакция при кризи.
БГНЕС