/ БГНЕС, архив
Меркел обяви среща на върха в „Нормандски формат“ за Украйна в Париж
Кремъл се надява на здравия разум на лидерите от Г-7 по въпроса за възстановяването на отношенията с Русия, заяви пред ТАСС Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

Протест срещу Г-7 с лика на Макрон заради климата и социалното неравенство

Песков увери, че Русия възстановява отношенията си с голямото мнозинство от страните от групата "и сега те се намират на доста позитивна" основа. Той даде пример с Франция и Италия и отбеляза "традиционно близките отношения (на Русия) с Германия и Япония".

Коментирайки медийните съобщения, че лидерите от Г-7 са се договорили групата да не присъединява Русия, а само да се координира по-тясно с нея, Песков заяви, че ефективната координация по въпросите на глобалната икономика и политика е невъзможна без Китай и Индия.

В кулоарите на Г-7: Какво обсъдиха лидерите днес (СНИМКИ)


Прессекретарят на Путин потвърди, че се проучва възможността за организиране на нова среща на върха на "нормандската четворка" за Украйна. В същото време той отбеляза, че тя трябва да бъде предшествана от доста голяма "домашна работа".

Песков каза това в отговор на запитване от ТАСС за коментар на думите на германския канцлер Ангела Меркел, че Германия и Франция работят за организиране в скоро време в Париж на нова среща на върха на "нормандската четворка", която освен тях включва още Русия и Украйна.

Темата за среща на върха в "нормандски формат" беше обсъдена и по време на среща на президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон.

Германия и Франция се стремят да проведат среща на върха в „Нормандски формат“ (между Германия, Франция, Русия и Украйна) в близко бъдеще, тя ще се проведе в Париж, заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция в края на срещата на върха на Г-7, предаде РИА Новости.

Съпругите на лидерите от Г-7 дегустираха вина в селото на лютите червени чушки

"Ние, Франция и Германия, подчертахме, че искаме съвсем скоро, след подготвителната среща на съветниците и съответно на външните министри да поискаме среща на върха с президентите на Русия и Украйна. Новата среща ще се проведе в Париж “, каза Меркел.

Тя добави, че страните ще положат усилия, за да гарантират, че срещата ще се проведе в близко бъдеще.
БТА, БГНЕС