Кремъл: Русия е принудена от НАТО да вземе мерки за самозащита
Кремъл: Русия е принудена от НАТО да вземе мерки за самозащита / БГНЕС

Русия обвини НАТО, че се опитва да промени стратегическото равновесие на силите, като доближава незаконно границите й, и че я принуждава да вземе мерки за защита на интересите и сигурността си, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "не Русия се доближава до нечии граници, а военната инфраструктура на НАТО се доближава до границите на Русия и се предприемат действия, насочени към промяна в стратегическото равновесие на силите". "Това не може да не предизвика безпокойството на Русия и както обясни нашият президент, не може да не принуди Русия да вземе мерки за гарантиране на своите интереси, сигурност и дори паритет", подчерта Песков, цитиран от ТАСС.

Говорителят допълни, че Русия не предприема никакви действия, които могат да предизвикат безпокойството на Запада в сферата на сигурността. Така той коментира изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за "ядрената реторика" на Владимир Путин, посочва ТАСС.

Русия ще увеличи ядрения си арсенал с 40 нови балистични ракети

Кремълският говорител обвини също Запада, че прибягва до "неконструктивната и конфронтационна реторика от Студената война" и каза, че Русия не приема такава риторика, а се стреми към конструктивни отношения.

По-рано днес външнополитическият съветник Юрий Ушаков каза, че Русия няма никога да бъде въвлечена в надпревара във въоръжаването със Запада. Русия се опитва да реагира по определен начин на някои заплахи, но нищо повече, отбеляза той. Заместник-министърът на външните работи Алексей Мешков изрази днес мнение, че плановете на САЩ да засилят военното си присъствие непосредствено до границите на Русия напомнят на действията на Вашингтон от периода на Студената война, съобщи РИА Новости. Запитан за евентуалната реакция на Москва, ако тези планове се изпълнят, Мешков отговори, че "Русия разполага със средства да гарантира своята сигурност".

Изявленията на Мешков бяха по повод съобщенията в медиите, че Пентагонът обсъжда възможността да разположи в страните от Източна Европа тежко въоръжение в отговор на евентуална руска агресия.

Страни от НАТО обмислят разполагане на военно оборудване в източния фланг на алианса

Източник: БТА