Страни от НАТО обмислят разполагане на военно оборудване в източния фланг на алианса
Страни от НАТО обмислят разполагане на военно оборудване в източния фланг на алианса / снимка: БГНЕС, архив

САЩ и други страни от НАТО обмислят разполагането на тежко военно оборудване в страните по източния фланг на алианса, заяви генерал Филип Брийдлав, командващ силите на НАТО в Европа, предаде Асошиейтед прес.

По време на учения в Балтийско море, състоящи се в Полша, генералът каза, че възможността за предварително позициониране на тежко оръжейно оборудване е била обсъждана на срещата на върха на НАТО миналата година и сега много страни обмислят тази възможност.

Брийдлав добави, че САЩ ясно обмислят тази възможност, въпреки че решения и съобщения в тази насока все още не са направени.

Евентуална подобна стъпка ще ускори реакцията на алианса, защото ще бъде по-лесно за него да транспортира само военни при наличието на предварително позиционирана тежка техника, вместо военни с танкове и друга тежка техника, отбелязва агенцията.

Брийдлав заяви по време на ученията, започнали по-рано този месец, че кораби на НАТО са си имали работа 7 пъти с руските сили, които имат балтийско пристанище в анклава Калининград.

Повечето от тези случаи бяха напълно нормални и присъствието на тези сили са добра тренировка по време на нашите учения.

Ученията БАЛТОПС 2015 , по време на които Брийдлав говори, са част от маневрите на алианса в Източна Европа, предназначени да успокоят страните от източния фланг на НАТО, притеснени от Русия и да им покажат, че алиансът е готов и способен да защитава тяхната сигурност.

Източник: БТА