Крехкото примирие в Украйна се пропуква
Крехкото примирие в Украйна се пропуква / БГНЕС, архив

Споразумението за мир между украинската армия и проруските сепаратисти се пропуква. Боевете в Донбас продължават.

"Министърът на отбраната" на самообявилата се Донецка народна република (ДНР) Владимир Кононов заяви, че очаква до края на деня сепаратистите да превземат изцяло важния ж.п. възел Дебалцеве в Източна Украйна, предаде Интерфакс.

Пред руския тв канал "Россия 24" той каза: "Мисля, че в течение на максимум няколко денонощия или още днес - все пак надявам се на това - Дебалцеве ще бъде изцяло прочистен". По думите му правителствените войници в града са "практически напълно деморализирани", защото са лишени от доставки на храна и боеприпаси. Кононов добави, че украинските войници не прекратяват съпротивата, въпреки че единственият им избор е да сложат оръжие и да се предадат.

Украинските военни обаче отрекоха проруските сепаратисти да контролират каквато и да било част от Дебалцево, предаде Ройтерс.

"Сепаратистите не контролират нищо там. Те се опитват да вземат контрола върху железопътната гара. Води се сражение, както и битка за контрола върху предградията на града", заяви украинският военен говорител Андрий Лисенко.

От Брюксел Върховният главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав изрази безпокойство по повод обстановката около Дебалцеве. Той обвини сепаратистите, че не спазват примирието и отказват на наблюдателите на ОССЕ достъп до града.

Бойните части на ДНР в населеното място Лохвинове, Донецка област, не се поддават на провокациите на противника и спазват режима на прекратяване на огъня. Това каза говорителят на "министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, цитиран от ТАСС.

Министерството на транспорта на ДНР изпрати в Дебалцево автобуси за евакуацията на мирни жители, предаде ТАСС. Заповед за евакуацията е издадена от лидера на ДНР Александър Захарченко. Според Донецката новинарска агенция жителите на града от доста време са без храна, без ток, парно и вода и се крият в мазетата на къщите си.

Най-малко петима украински войници са били убити, а 14 са ранени в боеве в Източна Украйна, обяви украински военен говорител, цитиран от Франс прес. "Повечето загинаха около Дебалцево", най-горещата точка на фронтовата линия, добави говорителят Владислав Селезньов.

Вчера, както и нощта имаше изстрели около Дебалцево, както и близо до летището в Донецк.

Властите в Киев съобщиха, че военни са станали обект на повече от 100 нападения за периода, от който тече споразумението за мир.

Как бе постигнато споразумението за примирие в Източна Украйна

Съединените щати призоваха Русия и сепаратистите „незабавно” да прекратят атаките в Източна Украйна, изразявайки сериозна загриженост за нарушението на режима на прекратяване на огъня, съобщи АФП. „САЩ са сериозно обезпокоени от влошаващото се положение в и около Дебалцево в Източна Украйна”, каза говорителят на Държавния департамент Джейн Псаки.

Най-малко 5665 души са били убити, а 13 961 са били ранени в конфликта в Източна Украйна от средата на април 2014 г. до 15 февруари 2015 г., съобщи в Женева представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Рупърт Колвил, цитиран от ТАСС.

Източник: БТА