/ IStock
Испанските власти премахват задължението за носене на маски на открито, защото заразяванията с коронавируса намаляват, а болниците съобщават за по-малко хоспитализации, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

От четвъртък в Испания вече няма да трябва да се носят маски на открито, съобщи правителствената говорителка Исабел Родригес след заседание на кабинета. Промяната на правилата ще важи и за учениците, когато в междучасията са навън.

Испания разреши поставяне на четвърта доза от ваксините срещу COVID-19

Маските обаче остават задължителни в закритите пространства, в това число в обществения транспорт, както и когато хората не могат да са на метър и половина един от друг. Изискването за носене на маски на открито беше въведено в края на миналата година заради бързото увеличение на заразяванията, подхранвано от варианта Омикрон.

Седемдневната заболеваемост спада от седмици и сега е 715 случая на 100 000 души. В средата на януари тя беше над 1600. Броят на пациентите, нуждаещи се от болнично лечение, също намалява.

Държавите с най-здраво население (ВИДЕО)

Властите отдават тези низходящи тенденции на високото ниво на ваксинация. Досега около 80 процента от испанците са напълно ваксинирани срещу COVID-19, а 47 процента са и с подсилваща доза.
БТА