Димитър Ковачевски
Димитър Ковачевски / БТА
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски каза, че ключовото послание във връзка с евентуалните конституционни промени, ако се види публичната дискусия по въпроса, е че няма нито една забележка за промените, че те не засягат нито един проблем на идентичността, а става дума за техническо изменение на конституцията, съобщават медиите в Република Северна Македония.

Ковачевски: Искаме да живеем като европейска страна

"С това се опровергават лъжите, че македонският народ ще се българизира, това говорят само някои руски тролове и анализатори, които го правят заради финансови средства, но в това няма нищо по същество", каза той, цитиран от ТВ Телма, в. Република, сайта МКД, А1оН и др.

Този път страната не е изправена пред вето отвън, но вето може да дойде отвътре, добави премиерът.

"Ако досега ветото върху евроатлантическите интеграции на Северна Македония бе налагано отвън, днес за първи път ветото може да дойде отвътре, от политически партии, които заявяват, че са за интеграция, а исторически са доказали, че са против евроатлантическите интеграции. За първи път след 32 години независимост имаме политици, които казват, че европейският дневен ред не е същият като македонския. Никой политик досега не е казвал това. Това означава, че има някакъв друг план по отношение на интеграцията на страната", подчерта Ковачевски. Той каза, че не чужденците могат да свършат работа в страната, а само македонски политици, независимо от коя партия са.

И президентът Стево Пендаровски, и председателят на Собранието Талат Джафери напомниха, че срокът, в който трябва да приключи процедурата за приемане на конституционните промени, е ноември. Заседанието на парламента, на което ще започне процедурата, е насрочено за 18 август. Опозицията обаче остава на своите позиции - против промените, и на този етап в парламента не може да се събере необходимото мнозинство от две трети за приемането им.
Райна Асенова/БТА