/ БГНЕС
"Стратегическата цел на управлението е пълноправното членство на Северна Македония в ЕС", заяви премиерът на страната Димитър Ковачевски в интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Процесът на европейска интеграция на страната гарантира сигурност и стабилност на региона, но и по-добро икономическо сътрудничество, общ пазар на почти половин милиард души", каза министър-председателят. В интервюто Ковачевски говори за предстоящите политически решения, които трябва да бъдат взети в страната и от които зависи европейското бъдеще на гражданите.

"Гласуването е не само за нашата конституция, но и за европейското бъдеще на страната ни". Това решение, което трябва да вземем сега, не бива да отлага по-нататъшния процес. Ветото за нашето членство винаги е идвало отвън, сега за първи път сме заплашени да дойде отвътре", посочи Ковачевски.

Желязков пред Джафери: Българите да бъдат включени наравно във всички места в конституцията

"Когато получихме независимостта си след разпадането на Югославия, икономиката ни беше много по-силна от тази на България, Чехия, Словакия или Полша. По онова време беше немислимо хора от Македония да отидат в някоя от тези страни, за да работят там. Днес се случва точно това. Икономиките на тези страни са се засилили не само благодарение на тяхната ефективност. Напротив, това се случи, защото тези страни станаха членове на Европейския съюз с общ пазар, на който живеят почти половин милиард души. Ето защо членството е стратегическа цел за Северна Македония. Искаме да живеем като страна от ЕС", заяви Ковачевски.

По отношение на войната в Украйна, Ковачевски заяви, че тя е показала слабости в руската система.

„Нищо от това, което беше целта на атаката срещу Украйна на 24 февруари, не беше окончателно постигнато. Ако, като нас, някога сте били част от Югославия, вече сте видели ефекта на паравоенните групировки, заключи той. 
БГНЕС