Премиерът на Косово Рамуш Харадинай призова да не се използва убийството на един от лидерите на косовските сърби Оливер Йованович за политически цели. Харадинай обяви това във вторник.

Кърваво покушение: Убиха сръбски лидер в Косово (СНИМКИ)

"Иванович беше активен в политическия живот, и затова след това убийство са възможни политически злоупотреби и дори повече. Ние осъждаме това престъпление и всеки опит да бъде използвано за политически цели от който и да е",заяви след заседание на свикания от него Съвет за сигурност премиерът. Информацията е на ТАСС, която цитира косовската телевизия Ер Те Ка.

БГНЕС


По-рано Харадинай обвини Сърбия, че блокира диалога между Белград и Прищина в Брюксел под предлог убийството на Йованович.

Йованович беше застрелян във вторник в Косовска Митровица, когато влизаше в офиса на оглавяваната от него партия "Свобода демокрация, истина". Президентът на Сърбия Александър Вучич вече нарече убийството терористичен акт и нападение срещу целия сръбски народ. Сръбската делегация прекратява техническия диалог с Прищина в Брюксел и се връща в Белград.
 

БГНЕС


Представители на международните мисии в Косово осъдиха убийството и поискаха от местните власти колкото може по-бързо да открият виновниците за престъплението и да ги предадат на съд.
БГНЕС