Лидерът на гражданската инициатива на сърбите в Косово „Свобода, демокрация, истина” Оливер Йованович е бил убит в сръбската част на разделения град Косовска Митровица при покушение, съобщи в. „Блиц” като се позова на адвоката на политика и на представителката на партията Ксения Божович.

Оливер Йованович
БГНЕС

„Изглежда е починал на място. Знаем, че е получил пет огнестрелни рани. Бил е откаран в болница веднага, лекарите са се опитали да го спасят, но напразно”, каза адвокат Небойша Владович.
Косовската полиция потвърди, че е имало покушение и съобщи, че политикът е в болница, а всички служители на реда са изпратени да издирват нападателите.

Медиите съобщават, че покушението е извършено, когато 64-годишният Йованович влизал в 8.15 ч. сградата на своята партия. По него са открили стрелба нападатели в автомобил.

В момента около сградата и около болницата в Косовска Митровица се събират много хора, а полицията е блокирала съседните квартали.

Оливер Йованович е смятан за умерен лидер на косовските сърби. Бил е държавен секретар в сръбското министерство за Косово и Метохия.
През 2016 беше осъден на 9 години затвор, но впоследствие беше освободен.
БГНЕС