/ iStock/Getty Images
Косопадът при преболедували от новия коронавирус може да продължи три-четири месеца, казва руският дерматолог Ирина Котова, цитирана от ТАСС. Болестта води до увреждане и на ноктите.

"Косопадът, причинен  от COVID-19 може да продължи три-четири месеца, е дифузен и приключва сам. Изразен е най-силно след заболяването, като обикновено продължава три, най-много четири месеца. След това косата бавно се възстановява, дори и без лечение", обяснява Котова. Според нея е много трудно това последствие от новия коронавирус да бъде предотвратено, като значение имат колко тежко вирусът е засегнал организма, както и състоянието му преди заразата.

"Косопадът започва само месец или два след заболяването", обясни пред ТАСС алергологът-имунолог Мария Полнер, член на Европейската академия по алергология и клинична имунология. Според нея падането на косата, както и изтъняването на ноктите могат да бъдат последица от приема на определени лекарства за COVID-19, както и от самата инфекция.

Три златни билки срещу косопад (ВИДЕО)

"Факт е, че по време на заболяването възникват различни метаболитни нарушения, стрес, които оказват пряко влияние върху клетките на фоликулите на космите", обяснява Полнер. Тя също е категорична, че процесът е обратим и с течение на времето растежът на косата и ноктите се възстановяват.
БТА