Корупция тресе комунистическата партия в Китай
Корупция тресе комунистическата партия в Китай / netinfo

Китайската комунистическа партия изключи девет свои членове заемали високи постове в Шанхай, заради подозрения, че са замесени в скандал за злоупотреби с 475 милиона щатски долара от местен пенсионен фонд, съобщи агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

Срещу деветимата ще бъдат повдигнати обвинения в престъпление, съобщи Шанхайската комисия на ККП за инспекция на дисциплината.

Сред изключените са бившият директор на Шанхайското бюро по труда и социалните грижи, бившият заместник-секретар на Комитета на ККП в шанхайския район Баошан и бившият заместник генерален-секретар на Шанхайския комитет на ККП.

Тримата са обвинени във взимане на огромни подкупи, неморално поведение и водене на упадъчен живот, отбелязва Синхуа.

Сред останалите изключени от партията са двама директори на компанията "Шанхай електрик груп", бившият заместник-директор на държавната Комисия по надзор и управление на фондовете в Шанхай и бившият генерален мениджър на Шанхайската индустриална инвестиционна група.

Постовете на двама от прогонените служители не се посочват. Вестник "Шанхай секюрити нюз" обаче съобщи, че бивш служител в Шанхайското бюро по труда и социалните грижи и друг бивш служител на Шанхайска служба за управление на държавните имоти и земи също са изключени от ККП заради намеса в скандала.

Официално разследване на злоупотребите с шанхайския фонд за социални грижи от 1,3 милиарда долара /10 милиарда юана/ е започнало през август миналата година. Разследвани били над 10 високопоставени представители на градските власти и бизнесмени, в това число и бившия лидер на ККП в Шанхай Чън Лянюй. Той стана най-висшият представител на ККП, уволнен от поста си след 1995 г.

Чън бе обвинен в злоупотреба с пенсионни фондове и в подпомагане за обогатяване на свои приятели. Случаят извади на светло корупцията в най-богатия и космополитен град на Китай, посочват агенциите. Не е ясно обаче дали Чън е изключен от партията.

През януари Синхуа съобщи, че срещу бившия началник на Китайското статистическо бюро, Цю Сяохуа, ще бъдат повдигнати обвинения също заради участие в корупционния скандал. Той бе изгонен от ККП и отстранен от всички позиции в администрацията.

ККП в Шанхай увери, че е възстановила отклонените средства от социалните фондове и заяви, че скандалът е имал твърде неприятно политическо влияние.