Бившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли, обвинена в Белгия в корупция, ще остане в ареста поне до 22 декември, съобщиха белгийски медии.

Причината е, че днес в затвора, където е въдворена, е имало стачка и не е бил осигурен превоз до съда, който трябваше да определи мярката й за неотклонение. Останалите обвиняеми по случая са успели да стигнат до съдебната зала и решенията за тях се очакват по-късно днес.

Европейски медии съобщиха снощи, че Кайли е била преместена от затвора в Сен-Жил в Брюксел, строен преди близо 140 години, в новоизградения затвор в Харен, където условията са далеч по-добри. Прехвърлянето на задържани от двата стари затвора в белгийската столица към новото съоръжение започна преди дни и Кайли е сред първите, които получават възможност за престой в подобрена среда.

Белгийски медии уточняват, че по разследването за лобизъм и корупция в полза на Катар са открити над 1,5 милиона евро в брой. Част от парите, открити в дома на Кайли и в куфар на баща й, са били изтеглени от банка в Белгия. Очаква се тези улики да ускорят разследването, защото биха помогнали да се установи кой и от коя сметка е изтеглил средствата.

Както БТА съобщи, по-рано тази седмица ЕП отстрани Кайли от заместник-председателското място. Ръководителят на институцията Роберта Мецола заяви по този повод, че Европа не е за продан и настоя виновните да понесат пълната тежест на закона.
БТА