Европейският парламент прие днес решение, с което прекрати правомощията на Ева Кайли като заместник-председател на институцията. Решението бе одобрено с 625 гласа "за" при един "против" и двама въздържали се.

В съобщение на ЕП се отбелязва, че решението е свързано с разследването на белгийските власти, които задържаха и повдигнаха обвинение срещу Кайли и още трима души за участие в престъпна група с цел корупция и лобизъм в полза на Катар.

Лидерите на всички политически групи в Европейския парламент се споразумяха да отстранят от длъжност заместник-председателката на институцията Ева Кайли, която бе арестувана в рамките на разследване за корупция, предаде ДПА.

Европейският парламент вече замрази пълномощията на 44-годишната Кайли в качеството ѝ на заместник-председателка на институцията.
За да бъде отстранена Кайли от длъжност обаче, е необходимо да има гласуване по този въпрос в пленарната зала и две трети от евродепутатите да подкрепят мярката. Възможно е гласуването да се състои днес.

Кайли, която е представителка на гръцките социалисти, и още трима души бяха арестувани по обвинения в участие в организирана престъпна група, пране на пари и корупция, съобщи белгийската прокуратура.

Четиримата са обвинени, че са оказвали влияние върху процеса по вземане на решения в Европарламента в полза на Катар, като в замяна на това са получавали пари и подаръци. Катар отхвърля тези твърдения.

"Тя (Кайли) казва, че е невинна. Това мога да ви кажа", заяви пред телевизия "Оупън ТВ" Михалис Димитракопулос, адвокат на Кайли, който се намира в Гърция, предаде Ройтерс.

По-рано днес председателският съвет на ЕП прие единодушно сходно решение, както и изявление, в което изрази дълбока загриженост от разкритията на белгийските власти. Ръководителите на ЕП отбелязват, че ще предприемат вътрешна проверка и няма да пестят усилия за възстановяването на пълното доверие в институцията.

Следобед евродепутатите отново ще обсъдят случая, а утре се предвижда да приемат резолюция.
БТА