/ БГНЕС, архив
Туниски кораб с около 40 африкански мигранти стои от 11 дни в крайбрежието на Тунис, понеже властите отказват да ги приемат, предадоха Ройтерс и ДПА, позовавайки се на туниския Червен полумесец.
 
Мигрантите, тръгнали от Либия, били спасени на 13 юли в малтийската зона за издирване и спасяване от снабдителния кораб "Сарост 5". Впоследствие те били откарани в туниски води, но останали блокирани от властите, който смятат, че Малта или Италия трябва да ги приемат.

Италия и Малта спорят кой да приеме кораб с 450 мигранти
Африканските мигранти в морето са в тежко състояние, след като капитанът на съда отказа да получи помощ, за да окаже натиск на туниските власти да ги приемат. След 11 дни в морето обаче решение няма. Мигрантите са изтощени, необходимо е незабавно решение, каза Монжи Слим от Червения полумесец.
 
Този месец Италия призова за създаване на центрове за мигранти в Африка, за да се спре притока на кандидати за убежище към Западна Европа. Тунис отхвърли това предложение.

Италия иска да затвори пристанищата си за европейски кораби с мигранти
 

Туниските власти се опасяват, че ако допуснат кораба, това ще отвори вратата за поток от бежанци и кандидати за убежище, след като няколко европейски страни отказват да ги приемат.
 
Най-малко 80 мигранти загинаха, след като лодката им потъна край бреговете на Тунис миналия месец. Трафикантите на хора все по-често използват Тунис като изходна точка за откарване на мигранти, тръгнали за Европа, след като либийската брегова охрана, подпомогната от въоръжени групи, затегнаха контрола.

Франция и Португалия ще приемат мигранти от кораба „Лайфлайн“
БТА