/ БГНЕС
Франция ще бъде една от шестте европейски страни, които ще приемат мигранти от хуманитарния кораб "Лайфлайн", блокиран край бреговете на Малта. Португалия също е готова да приеме част от мигрантите, обяви правителството в Лисабон, цитирано от Франс прес.

Кораб с 230 мигранти чака дипломатическо решение в морето (СНИМКИ)
 
Президентът на Франция Еманюел Макрон, след посещението си във Ватикана и аудиенцията при папа Франциск, разкритикува германската неправителствена организация "Лайфлайн", че е действала "в нарушение на всички правила", че е възпрепятствала работата на либийската брегова охрана и че е наляла вода в мелницата на трафикантите на хора. Той добави, че Европа иска да "засили сътрудничеството си с бреговата охрана" на Либия, за да "ограничи движенията" на мигрантите, защото "затварянето на този маршрут е най-ефикасният и най-хуманитарният" начин.
 
Мигрантите от "Лайфлайн" ще бъдат "разпределени в няколко страни, сред които Португалия", съобщи португалският министър на вътрешните работи Едуарду Кабрита. Той заяви пред парламента, че предстои да бъде определен броят на хората, които ще бъдат приети.
 
Италия и Малта отказаха да приемат кораб с над 600 мигранти (ВИДЕО)

Корабът, който чака от седмица да получи разрешение да акостира на някое пристанище, ще може най-сетне да направи това в Малта. Част от 233-мата мигранти на него ще бъдат поети от Италия, обяви по-рано италианският премиер Джузепе Конте. Той не уточни кога корабът ще получи разрешение да пристигне в Малта, нито колко мигранти ще приеме Италия.
 
Франция и Италия преминават през дипломатическа криза след случая с кораба "Акуариус", превозващ на борда си над 600 мигранти, които Италия отказа да приеме. Макрон разкритикува "цинизма и безотговорността" на италианското правителство. Рим отвърна, че не желае "да получава лицемерни уроци от страни, предпочели да отбягват" мигрантския проблем.
БТА