/ iStock/Getty Images
"Политическата партия Шор се счита за разпусната от този момент нататък", заяви Николае Рошка, председател на Конституционния съд на Молдова, цитиран от Си Ен Ен.

Партията носи името на настоящия си лидер Илан Шор и е обект на санкции от страна на западни сили като САЩ и Канада.

Тя беше водещата сила в организирането на антиправителствени и проруски протести в Молдова от 2022 г. насам.

Това решение на съда е окончателно и не може да бъде обжалвано, се казва в решението, според което Министерството на правосъдието ще създаде комисия за разпускане.

Многохиляден митинг в Молдова в подкрепа на членството в ЕС

Представителите на партията могат да изкарат остатъка от мандата си като индивидуални членове и нямат право да се присъединят към друга партия, според съда.

В момента партия Шор има петима депутати в 101-членния молдовски парламент.

Президентът на Молдова, Мая Санду, обвини Русия, че използва "диверсанти", маскирани като цивилни, за да подклажда безредици в период на политическа нестабилност, като повтори подобни предупреждения от страна на украинския президент Володимир Зеленски.

Междувременно руският президент Владимир Путин неоснователно обвини Киев, че планира собствена атака срещу проруската територия в Молдова, където Москва има военна опора, засилвайки опасенията, че създава претекст за анексиране в стил Крим.

По-рано тази година Зеленски предупреди, че украинското разузнаване е прихванало руски план за дестабилизиране на и без това нестабилната политическа ситуация в Молдова.
БГНЕС