Конфискуваха последните три циркови мечки в Сърбия
Конфискуваха последните три циркови мечки в Сърбия / ThinkStock/Getty Images
Конфискуваха последните три циркови мечки в Сърбия
90962
Конфискуваха последните три циркови мечки в Сърбия
  • Конфискуваха последните три циркови мечки в Сърбия

Последните три циркови мечки в Сърбия бяха конфискувани. Участието на диви животни в циркови представления е забранено в страната още през 2009 година. Досега обаче собственикът на цирк „Корона" от северозападния град Сърбобран е успял да задържи менажерията си от 24 диви животни, която освен трите мечки включвала още тигър, лъв, ягуар, макаци и вълци - всички те отглеждани при изключително неподходящи условия.

Мечки излизат навън за първи път след 20 години в клетка (ВИДЕО)

В момента на конфискацията голяма част от тези животни не са били открити, а собственикът на цирка отказва да даде информация за съдбата им.

Две кафяви мечки и един хибрид между бяла и кафява мечка са конфискувани от сръбския цирк „Корона". Подготовката за освобождаването на трите животни започва още преди няколко години. Поради бюрократични спънки обаче мечките досега са отглеждани в цирка. Получавали са достатъчно храна и вода, но всички други условия са били ужасни, каза Димитър Иванов, който е директор на Парка за танцуващи мечки в Белица.

Слон, окован половин век във вериги, се разплака при освобождаването му (ВИДЕО)

Мечките имат и редица физически проблеми, които най-вероятно са резултат от стари травми.

В цирк „Корона" е трябвало да има и ягуар и макак, които обаче са изчезнали мистериозно точно преди посещението на властите.

Засега спасените мечки са временно настанени в зоологически градини. В бъдеще две от тях ще отидат в парк в Германия, а една ще живее в Белица.