Конфискуваха имущество за 3 млн. евро от неаполитанската мафия
Конфискуваха имущество за 3 млн. евро от неаполитанската мафия / снимкa: БГНЕС

Италианската дирекция за борба с мафията обяви днес, че е конфискувала имущество на клан на неаполитанската камора на обща стойност от 3 млн. евро, предаде АФП. Сред конфискуваното имущество на фамилния клан Руоко-Сома има завод, който е в процес на изграждане, две ферми с лешници в Пиацола ди Нола и друго земеделско стопанство в Латина.

Според Дирекцията за борба с мафията запорирането на тази собственост, чиято стойност се оценява на над 3 млн. евро, позволява да се разруши установената от клана на камората икономическа система. През фермите кланът Руоко-Сома е перял значителни парични суми от незаконни дейности като изнудване и лихварство, пише БТА.

Конфискуването на имущество на мафиотските кланове се счита за ефективен инструмент в борбата срещу организираната престъпност.

Говорителят на италианското правителство Паоло Бонаюти отбеляза в началото на декември, че след връщането си на власт през април 2008 г., десноцентристкото правителство на Силвио Берлускони е конфискувало по 10 млн. евро имущество на мафиоти на ден като общата сума възлиза на 5,6 млрд. евро.