Коморовски обеща да обедини поляците
Коморовски обеща да обедини поляците / снимка: Reuters

Бронислав Коморовски обеща да обедини Полша по време на церемонията, която потвърди победата му в президентската надпревара, предаде ДПА. Коморовски изтъкна значението на подкрепата, която получи по време на кампанията си от двама бивши президенти извън неговия политически кръг: легендарния лидер на профсъюза "Солидарност" Лех Валенса и Александър Квашневски от "Левица и Демократи".

Възприемам това като задължение на президента да бъде над идеологическите и партийни разделения, заяви Коморовски.

Централната избирателна комисия на Полша потвърди изборната победа на Коморовски, като му връчи в Кралския замък във Варшава в качеството му на председател на долната камара на парламента (маршал на Сейма) съответното удостоверение за резултата от вота.

Коморовски, кандидат на дясноцентристката партия "Гражданска платформа", спечели президентските избори на втория тур в неделя с 53 процента от гласовете. Съперникът му Ярослав Качински от дясната партия "Право и справедливост" получи около 46 процента от вота.

"Нацията направи своя избор. Взе важно решение за бъдещето на страната и за моето бъдеще", заяви Коморовски, като благодари на всички гласували - и на своите привърженици, и на своите противници. Той заяви, че ще подаде оставка от парламентарния си пост на следващото заседание. Като маршал на Сейма той изпълняваше длъжността президент след смъртта на президента Лех Качински при самолетна катастрофа през април, отбелязва БТА.

На церемонията присъстваха премиерът Доналд Туск, депутати и министри. Туск заяви, че Коморовски е направил много за Полша и сега страната може да се развива хармонично и с вяра в бъдещето. Очаква се новоизбраният президент да встъпи в длъжност в средата на август.