Колумбия, най-големият производител на кокаин в света, е поставила нов рекорд през миналата година по производство на наркотика и отглеждане на листата на кока, от които той се произвежда, предаде АФП.

Според Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН) отглеждането на листа от кока е било с 13% по-високо през миналата година в сравнение с 2021 г., а производството на кокаин се е увеличило от 1400 тона на 1738 тона.

Това са най-високите стойности, откакто ООН започна мониторинг през 2001 г. По-голямата част от колумбийския кокаин е предназначена за Съединените щати и Европа.

Производството на листа кока понастоящем се разпростира на 230 000 хектара в страната.

Почти две трети от културите кока се отглеждат в южните департаменти Нарино и Путумайо, граничещи с Еквадор, който се бори с насилие, свързано с наркобанди, и в Северен Сантандер на границата с Венецуела.

Според доклада около половината от наркокултурите в Колумбия се намират в резервати на коренното население, горски резервати и природни паркове.

Новите данни излязоха ден, след като първият в историята на Колумбия ляв президент Густаво Петро и мексиканският му колега Андрес Мануел Лопес Обрадор разкритикуваха "провалената", водена от САЩ т.нар. война срещу наркотиците.

Кампанията е била от полза само за наркокартелите и е подхранвала насилието, без да се обръща внимание на първопричините за престъпността, като бедността и безработицата, заяви Петро.

БГНЕС