/ ThinkStock/Getty Images
Кокосовото масло вероятно е подходящо лекарство при белодробни заболявания, причинени от коронавируса, твърдят филипински учени.

Създадоха бърз и евтин тест за коронавирус

Диета, богата на необработено кокосово масло, намалява причинените от коронавируса усложнения с 60% до 90% при леки до умерени случаи. До този извод са стигнали учените, които изследвали въздействието на необработеното кокосово масло върху хора с COVID-19, пише „Сабах”.

"Резултатите са многообещаващи, тъй като не само показват, че необработеното кокосово масло, само по себе си, може да унищожи вируса, но също така има ключов механизъм за повишаване на имунния отговор срещу COVID-19", заяви ръководителят на изследователския екип д-р Хайме Монтоя.

През последните години кокосовото масло привлича все по-голямо внимание заради очевидните ползи за здравето, въпреки високия процент на наситени мазнини. То често се препоръчва като част от здравните тенденции като кетогенна и палео диета.

Експериментално заразяват здрави хора с коронавирус

От пепеляви колене и лакти до суха и чуплива коса, кокосовото масло се използва все повече като средство за лична хигиена и разкрасяване. Необработеното кокосово масло е леснодостъпно и е много популярно във Филипините, които са износител на кокос. Учените установили също, че маслото подобрява оцеляването на клетките.

Резултатите от клиничните изпитвания върху необработено кокосово масло ще определят дали то може да се използва като допълнителна терапия за пациенти с COVID-19.

Информация дали маслото може да бъде използвано за потенциален антивирусен агент се очаква до втората седмица на ноември.
БГНЕС