/ БГНЕС
Гласуваният с мнозинство в парламента вот на недоверие срещу временното правителство, внесен от Австрийската социалдемократическа партия, прави Себастиан Курц най-кратко управляващия канцлер на Втората австрийска република.

От полагане на клетва на 18 декември 2017 година до 27 май са 525 дни.
 
Само ден след убедителната победа на изборите за Европейски парламент на Австрийската народна партия, чийто ръководител е Себастиан Курц, от него и неговия кабинет беше снето доверието, прецедент в историята на Втората република.

След вот на недоверие в Австрия: Правителството на Курц беше отстранено от власт
 
Междувременно снощи австрийският президент Александър ван дер Белен произнесе телевизионно слово към австрийския народ.

С успокоителни думи той се обърна към обществеността и обясни, че дори такива извънредни ситуации са предвидени в "елегантната", както я назова не за първи път Ван дер Белен, конституция.

Президентът на Австрия уволни всички министри от крайната десница, без външния

Правителството продължава да изпълнява своите задължения по ресори, с ръководството му е натоварен финансовият министър Хартвиг Льогер. Той ще изпълнява длъжността федерален канцлер до момента, когато президентът натовари нова личност, ползваща се с широкото одобрение на австрийската общественост, да състави временно правителство, управляващо Австрия до изборите през септември.

Политическата буря в Австрия

Александър ван дер Белен, който разговаря с партиите, представени в парламента, предполага, че до седмица ще може да обяви на обществеността новата личност, която да се заеме със съставяне на временно правителство
БТА