нападение джамия Лондон
нападение джамия Лондон / БГНЕС
47-годишният Дарън Озбърн от Кардиф, женен, с четири деца, е мъжът, който снощи се вряза с ван в излизащи от джамия в района Финсбъри парк в Лондон, съобщава БНТ. При атаката загина един човек, а десет бяха ранени. Всички са мюсюлмани.
 

Нападателят бил задържан от местните хора, намесата на имама го спасила от разгневената тълпа. Той е в ареста, първоначално за опит за убийство, а вече и за тероризъм. Не е бил известен на службите, смята се, че е действал сам. За полицията обаче е извън съмнение, че става дума за атака срещу мюсюлмани.

нападение джамия Лондон
БГНЕС


Бус връхлетя върху пешеходци пред джамия в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

За гарантиране на сигурността на тази общност ще бъдат ангажирани повече полицаи, особено около религиозните обекти.
 
Премиерът Тереза Мей посети мястото на трагедията. Преди това след заседанието на комитета Кобра Мей заяви, че омразата и злото няма да успеят.
 

нападение джамия Лондон
БГНЕС

"Това беше атака срещу мюсюлманите, близо до тяхното място за поклонение. И като всеки тероризъм, независимо под каква форма е, има една фундаментална цел. Цели да ни разедини и да прекърши ценната връзка на солидарност и гражданственост, която споделяме в тази страната. Ние няма да позволим това да се случи", каза Мей.