Бизнесдамата на България за 2014-а година се издирва от властите в САЩ във връзка с финансова пирамида за над 3,3 милиарда долара. 38-годишната Ружа Игнатова – основател на криптовалутата OneCoin, е обвинена от щатската прокуратура за финансови измами и пране на пари в най-малко 21 държави по света.

Престъпната схема на българина, арестуван в САЩ, събрала над 3,3 млрд. евро

В официално съобщение от прокуратурата заявяват, че мултимилиардната компания на Игнатова е базирана изцяло върху лъжи и заблуди, а криптовалутата им „съществува само в главите на нейните създатели”. На 6 март 33-годишният й брат Константин Игнатов, който в последните 2 години ръководи компанията, е арестуван на летището в Лос Анджелис. Ружа Игнатова обаче остава в неизвестност.

На пищна церемония през 2014-а в столичния хотел „Шератон” с участието и на кмета Йорданка Фандъкова, Ружа Игнатова бе наградена с приза „Бизнес дама на годината”. Същата година Игнатова представи новия си проект - криптовалута, наречена OneCoin, която щяла да измести от лидерството вече наложения биткойн. Още на следващата година Игнатова придоби чрез дубайски компании две знакови сгради в центъра на София.

Година по-късно Игнатова дори изнесе лекция на бизнес форум в София, организиран от сп. Economist.

Обвиниха двама българи в САЩ, създали криптовалута, смятана за измамническа

Лектори на събитието бяха още президентът Росен Плевнелиев и министърът на икономиката Божидар Лукарски. Още тогава обаче изглежда, че около проекта й има нещо гнило, коментира за Дарик Владислав Драмалиев - директор на фондация „Битхоуп”:

"Още тогава, когато говорих с хората покрай нея, стана ясно че те нямат представа от технологията, която обикновено стои зад една криптовалута. Това е просто една илюзия, която съществува в главите на нейните създатели. Нито се търгува на борси, нито се "копае" с някакъв хардуер специализиран, няма история на транзакциите, няма пазарна цена. Това всъщност произлиза от факта, че не се търгува на нито една от борсите за криптовалути. Когато няма пазарна цена и цената на нещо не се определя пазарно - тя се манипулира. Цялото нещо е придружено с едни такива презентации на това колко е успешна компанията, как хора са успели след влизането им в компанията", обяснява Драмалиев. 

През октомври 2017-а Игнатова изчезва от публичното пространство, а с компанията се заема по-малкият й брат – Константин Игнатов. Той е арестуван на 6 март на летището в Лос Анджелис по обвинение за финансови измами и пране на пари. В официално съобщение от прокуратурата в Ню Йорк заявяват, че OneCoin е изцяло базирана върху лъжи и заблуди и още от самото начало е създадена само и единствено с цел измама. За това свидетелствали имейл кореспонденции между брата и сестрата, в които Игнатова говори за „стратегия за излизане”, чиято първа опция била: „Вземи парите, бягай и хвърли вината върху друг”. Игнатови подвеждали хора да инвестират в криптовалутата им, като обещавали големи печалби при нисък риск. По данни на прокуратурата до момента са установени около 3,3 милиарда долара на инвеститори. Компанията оперирала огромна международна мрежа, изнасяла презентации в десетки големи градове по света и продавала на инвеститорите си т.нар. „образователни пакети”, чрез които участниците се научавали да „копаят” уанкойни и да търгуват с тях. Въпросните пакети стрували до 55 хил. евро.

Старите членове получавали комисиони, ако привлекат нови членове, което се оказало и единственият източник на приходи за компанията.

Ружа Игнатова в момента е в неизвестност. Ако бъде задържана и призната за виновна, може да получи до 20 години затвор.