От началото на войната в Украйна рязко скочи износът на оръжия за там. В процеса се включиха и страни като Германия, които първоначално не предлагаха оръжейна помощ за Киев. Тенденцията за два месеца е към засилване на оръжейните пратки, като вече се внасят не само леки и тежки оръжия и оръжейни системи, посочва NOVA

Първоначално основните оръжия, изнасяни за Украйна, бяха преносими противотанкови и зенитни комплекси - най-вече американските ракети Javelin, британските NLAW, както и изстрелвани от рамо зенитни ракети Stinger.

Количествата, получени от Украйна, са няколко десетки хиляди бройки. За там бяха изнесени и още множество видове противотанкови гранатомети - германско, шведско и норвежко производство.

В последните седмици Киев получи и британски зенитни ракети Starstreak, както и френски – Mistral.

Тенденцията от началото на април е вече за внос в Украйна на тежко въоръжение - от бронетранспортьори до танкове и зенитни ракетни системи.

Словакия изпрати там свой дивизион С-300, но по руски данни той е бил унищожен при въздушен удар малко след пристигането си. Чехия изпрати стари танкове Т-72М1, а Австралия - БТР-и.

Очаква се и получаването на тактически ракети HIMARS, с обсег до над 300 километра.
nova.bg