Кои са истинските цели на руските удари в Сирия?
Кои са истинските цели на руските удари в Сирия? / БГНЕС

Руската бойна авиация тази нощ атакува четири цели на "Ислямска държава" в Сирия. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. В нападенията са участвали фронтови бомбардировачи Су-24М и щурмови самолети Су-25, които извършили осем полета.

Руските удари в Сирия разрушили командни пунктове на ИД (ВИДЕО)

При ударите тази нощ били унищожени щаб на терористите и склад за боеприпаси край град Идлиб, укрепен команден пункт на ИД в района на град Хама и завод за взривни вещества и боеприпаси северно от Хомс, уточни Конашенков. Заводът бил напълно унищожен при пряко попадение на авиобомба. По същия начин бил ударен командния пункт, разположен в ненаселена зона край град Латамна. При удара не са пострадали близките постройки, уточнил говорителят.

Опозицията: Първите руски удари бяха срещу Свободната сирийска армия

Първите въздушни удари на Русия в Сирия, които Москва каза, че са били насочени срещу бойци на групировката "Ислямска държава", са поразили обекти на Свободната сирийска армия и са убили десетки цивилни, твърди опозиционна група, представляваща етническите тюркмени в Сирия, предаде Ройтерс. Райони в провинциите Хомс и Хама, в които живеят етнически тюркмени, са били обстрелвани вчера от руските самолети, заяви базираната в Турция групировка Сирийско тюркменско събрание.

Русия бомбардира бунтовнически позиции в Сирия

В село Телбисех в Хомс са били убити 40 цивилни, в това число и тюркмени. Тюркменските милиции в Сирия, наречени Сирийски тюркменски бригади са съюзници на Свободната сирийска армия, сражаваща се срещу силите на Башар ал Асад. Тези милиции са обект на атаки както от силите на режима, така и от групировката "Ислямска държава", пояснява Ройтерс.

Джон Маккейн: Обучени от ЦРУ бунтовници са били мишена на руските удари

Американският сенатор Джон Маккейн заяви, че при първите руски въздушни удари в Сирия една от мишените били бунтовници в Свободната сирийска армия, подкрепяна от САЩ, съобщи Ройтерс.

"Мога с абсолютна сигурност да потвърдя пред вас, че имаше удари срещу бойци от Свободната сирийска армия, които бяха въоръжени и обучени от ЦРУ, защото имаме комуникации с хората там", заяви Маккейн.

Путин: Съобщенията за убити цивилни сирийци са "информационни атаки"

Руският президент Владимир Путин нарече информационни атаки съобщенията на някои западни медии, че има жертви сред сирийското цивилно население в резултат на руските удари в Сирия, предаде ТАСС.

Лавров: Слуховете, че руските удари не са срещу ИД са неоснователни

Други страни вече повече от година нанасят удари по сирийската територия, припомни Путин на заседание на Съвета за правата на човека към руското президентство. Той добави, че тези действия се извършват без резолюция на Съвета за сигурност на ООН и без съгласието на сирийските официални власти. Към нас беше отправено подобно искане и ние имаме намерение да се борим именно с терористичните организации, каза руският лидер, визирайки факта, че Сирия е поискала помощта на Русия.

Що се касае до информациите на медиите, че страда цивилното население, ние сме готови за подобна информационна атака, каза руският президент, като подчерта, че първата подобна информация за жертви сред цивилното население се е появила още преди руските самолети да започнат да изпълняват полети над Сирия.

Източник: БТА