Лавров: Слуховете, че руските удари не са срещу ИД са неоснователни
Лавров: Слуховете, че руските удари не са срещу ИД са неоснователни / БГНЕС

Външният министър на Русия Сергей Лавров отхвърли необоснованите според него твърдения на Запада, че първите руски въздушни удари на сирийска територия не са били насочени срещу групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес.

"Слуховете, че ИД не е била мишена на тези удари, са абсолютно необосновани", заяви ръководителят на руската дипломация, цитиран в комюнике след среща с американския му колега Джон Кери в Ню Йорк.

Саудитска Арабия настоява руските удари в Сирия незабавно да спрат

Лавров добави, че не разполага с "никаква информация" за жертви сред гражданското население. По думите му, той е казал честно на американския държавен секретар, че Русия се намесва по молба на сирийската президентска институция, за да се сражава "единствено срещу ИД и другите терористични групировки".

САЩ изразиха безпокойство от руските удари в Сирия

Русия е нанесла удари по време на около 20 руски полета в Сирия и е поразила осем цели, свързани с групировката ИД, заяви вчера руското министерство на отбраната. Западът и сирийската опозиция в изгнание веднага изразиха съмнения по повод избора на цели от руската бойна авиация.

Убити са най-малко 36 цивилни и то в райони, където няма присъствие на ИД и на свързани с Ал Кайда екстремисти, заяви лидерът на подкрепяната от Запада опозиционна Сирийска национална коалиция Халед Ходжа.

Източник: БТА