САЩ изразиха безпокойство от руските удари в Сирия
САЩ изразиха безпокойство от руските удари в Сирия / снимка: БГНЕС, архив

САЩ биха приветствали руските действия в Сирия, ако те са насочени срещу групировката Ислямска държава и групировки, свързани с Ал Кайда. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от световните агенции. Кери направи това изявление на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Дипломат номер едно на САЩ обаче предупреди, че „Ислямска държава” няма да може да бъде победена в Сирия, ако сирийският президент Башар Асад остане на власт. Ако последните действия на Русия отразяват нейното реално намерение да разгроми „Ислямска държава”, то тогава ние сме готови да подкрепим тези усилия, но ние не трябва да смесваме нашата борба с ИД с подкрепата за Асад, заяви Кери.

Дипломат номер едно добави, че САЩ са против ударите на Русия в Сирия, ако не са насочени срещу „Ислямска държава” и Ал Кайда.

Казахме ясно, че ние ще сме сериозно обезпокоени, ако Русия нанася удари в зони, в които няма операции на „Ислямска държава” и на свързани с Ал Кайда групи, посочи Кери.

Същевременно неназован американски представител на министерството на отбраната заяви, че първите руски удари в Сирия не са били насочени срещу ИД, както твърди Москва, а срещу опозицията, която се противопоставя на режима на Башар Асад, предаде АФП. „Ние не видяхме удари срещу „Ислямска държава”, а удари срещу сирийската опозиция”, заяви представителят.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест пък заяви, че Пентагонът прави преглед на руската военна дейност в Сирия, за да установи срещу какви цели стреля, предаде Ройтерс.

Ърнест добави, че е прекалено рано да се каже със сигурност по какви цели е стреляно.

Представители на американското министерство а отбраната вече са влезли в контакт с колеги от Русия, за да се избегне възможен конфликт между тях в Сирия, предаде ТАСС, като цитира Ърнест.

Източник: БТА