/ iStock/Getty Images
Заради пандемията от коронавирус безработицата в Европа се увеличи значително, а много фирми направиха някои от най-големите съкращения на работни места. Вижте кои компании в Европа съкращават най-много служители заради COVID-19 в канала "7-те НАЙ" във vbox7:

7. Nissan

На 28 май японският автомобилен производител съобщи, че ще затвори фабриката си в Барселона, в която работят около 2800 души. След тази новина в Барселона избухнаха протести, на които хората изгаряха гуми.

6. Ryanair

Ryanair трябва да съкрати 15% от работната си сила, което се равнява на около 3000 работни места. През април главният изпълнителен директор на авиокомпанията, Майкъл О'Лири, намали заплащането на служителите с 50% и възнамерява тази мярка да продължи до края на март 2021 г.

съкращения коронавирус
iStock/Getty Images

5. Virgin Atlantic

Авиокомпанията обяви, че ще съкрати над 3000 работни места във Великобритания и ще прекрати работата си на летището „Гетуик“.

COVID-19 засегна 81% от работещите по света

4. EasyJet

Британската нискотарифна авиокомпания заяви, че 30% от работната сила ще бъде редуцирана, което представлява около 4500 работни места.

3. British Airways

В края на април British Airways обяви, че ще съкрати до 12 000 работни места. Компанията майка на авиокомпанията, International Airlines Group (IAG), съобщи, че е необходимо да се приложи „програма за преструктуриране и съкращения“, докато търсенето на самолетни пътувания се върне на нивата преди коронавируса.

2. Renault

В края на май френският автомобилен производител Renault обяви, че ще съкрати 15 000 работни места по целия свят, защото се опитва да се справи със спада в продажбите на автомобили.

Rolls-Royce plc планира да съкрати около 8000 работни места

1. Lufthansa

На 11 юни германската авиокомпания заяви, че ще съкрати 22 000 работни места, заради по-малкото пътувания, причинени от COVID-19.

авиокомпания
iStock/Getty Images