Коалицията между демократи и социалисти реши съдбата на новия сръбски парламент
Коалицията между демократи и социалисти реши съдбата на новия сръбски парламент / снимка: Reuters

Независимо че коалицията на реформирания националист Томислав Николич спечели най-много гласове на сръбските парламентарни избори, той остана извън играта за съставяне на новото правителство в Белград.

Бившия сръбски президент Борис Тадич и партиите около сръбския социалистически лидер Ивица Дачич договориха следизборна коалиция. Споразумението предвижда социалистите да подкрепят Борис Тадич на балотажа за президент на 20 май, докато за премиерския пост и за състава на кабинета ще се разговаря след като завършат президентските избори.

Така става ясно, че в Сърбия не могат да се очакват никакви промени след изборите и тя ще продължи проевропейския си курс и преговорите с Косово.

Съперникът на Тадич Томислав Николич веднага обяви, че има информации за това какво се е случило на изборите в неделя, защото е недопустимо цяла Сърбия да тъгува, а престъпниците да празнуват.

Николич призова гражданите на Сърбия да победят престъпността, а не престъпността да победи Сърбия.

Анализаторите в Белград коментират, че договарянето на коалиция между демократите и социалистите е очакван вариант, защото досега тя функционираше без проблеми. Те считат, че Томислав Николич ще използва всички средства, за да спечели гласовете на избирателите и да победи своя съперник Борис Тадич, макар че няма силни партньори, които биха го подкрепили на втория тур.