КНДР за президентката на Южна Корея: „бълнува като сомнамбул“
КНДР за президентката на Южна Корея: „бълнува като сомнамбул“ / БГНЕС, архив

Севернокорейският режим отправи нападки срещу президентката на Южна Корея Пак Гън-хе и я нарече "пепелянка". Това стана, след като Пак използва израза "краен терор" по повод съобщенията за чистка по високите етажи на властта в Северна Корея, предаде Франс прес.

Екзекутираха министър в Северна Корея, обвинен в измяна, нелоялност и неуважение към лидера Ким Чен-ун

"Тя отправя серия от необмислени забележки, за да засили конфронтацията", се казва в съобщение на Корейската централна телеграфна агенция за президентката на Южна Корея. "В очите на хората тя изглежда като пепелянка", заявява агенцията.

В петък Пак Гън-хе осъди "провокативното" поведение на Северна Корея, която неотдавна изпробва балистична ракета, и говори за "царството на крайния терор" в тази страна. Тя имаше предвид твърдението на на южнокорейското разузнаване, че севернокорейският министър на отбраната Хьон Йон-чол е отстранен от поста си и вероятно е екзекутиран. Разузнаването добави, че по непотвърдена информация Хьон Йон-чол е екзекутиран със зенитно оръдие.

Последните дни от живота на екзекутирания севернокорейски министър

КЦТА не спомена в съобщението си министъра, но обвини президентката, че "бълнува . . . като сомнамбул".

Ако данните за екзекуцията бъдат потвърдени, това ще бъде нов пример за безмилостния характер на младия севернокорейски лидер Ким Чен-ун, който в края на 2013 година разпореди да бъде екзекутиран чичо му Джан Сон-тхек. Той беше обвинен в корупция и в предателство.

Екзекутираха чичото на Ким Чен-ун

Източник: БТА