Екзекутираха министър в Северна Корея, заспал в присъствието на Ким Чен-ун
Екзекутираха министър в Северна Корея, заспал в присъствието на Ким Чен-ун / БГНЕС

Южнокорейското разузнаване съобщи, че в Северна Корея е екзекутиран министърът на отбраната, обвинен в измяна, нелоялност и неуважение към лидера Ким Чен-ун, защото заспал на армейско събитие в негово присъствие, предадоха световните агенции.

Служители на южнокорейското разузнаване информирали парламентарна комисия на закрито заседание за екзекуцията в Северна Корея.

Севернокорейският министър на отбраната Хьон Йон-чол бил уволнен и след това екзекутиран от наказателен взвод, посочват южнокорейски медии. На екзекуцията на 30 април присъствали стотици висши представители на режима в Пхенян, посочва Франс прес. Според Асошиейтед прес и ТАСС екзекуцията била извършена със зенитно оръдие.

Ким Чен-ун разпореди екзекуцията на 15 души, спорили властта му

Според южнокорейското разузнаване от началото на годината в Северна Корея са екзекутирани 15 висши служители, посочва ДПА.

През декември 2013 г., след публичен съд бе екзекутиран за измяна, и антипартийна дейност и морално разложение чичото на севернокорейския лидер Чан Сон-Тхек, който дотогава бил смятан за негов наставник, напомня ТАСС.

Джан Сон-тхек - човекът №2 в севернокорейската йерархия

Южнокорейските анализатори са разделени по въпроса дали предполагаемата кървава чистка е признак за сила или за слабост на Ким Чен-ун, който дойде на власт след смъртта на баща си през 2011 г. Някои дори не са сигурни, че това наистина се е случило. Един експерт заяви, че лидерът се опитва да всее страх с цел да укрепи властта си, отбелязва Асошиейтед прес.

Някои анализатори поставят под съмнение истинността на информацията за екзекуцията на министъра на отбраната, защото кадри с него продължават често да се появяват по държавната телевизия. Северна Корея обикновено премахва кадрите с екзекутирани или станали обект на чистка служители от документалните излъчвания, но Хьон Йон-чол се е появявал няколко пъти в телевизионни кадри за военни учения между 30 април и 11 май, показват данни на южнокорейското министерство на националното обединение. Севернокорейските държавни медии не са споменавали министъра, откакто на 29 април са съобщили, че той е присъствал на музикално представление предния ден.

Хьон Йон-чол беше назначен за министър на отбраната през юни миналата година. Той беше произведен във вицемаршал през юли 2012 г., а по-късно през годината беше понижен в генерал с четири звезди, показват данни на южнокорейското министерство на националното обединение.

Не е ясно как южнокорейското разузнаване се е сдобило с информацията и не е възможно по независим път да се проверят подобни съобщения, отнасящи се за потайната Северна Корея, посочва Ройтерс.

Специалисти по Северна Корея казаха, че няма признаци за нестабилност в Пхенян, но такива може да се появят, ако чистките продължат. Според южнокорейското разузнаване близо 70 служители са екзекутирани в КНДР, откакто Ким Чен-ун дойде на власт. Южнокорейски депутати, присъствали на закритото заседание, на което разузнаването е представило информацията за смъртта на севернокорейския министър на отбраната, казаха, че Хьон Йон-чол е бил екзекутиран на полигон на около 20 километра северно от Пхенян.

Екзекутираха министър в Северна Корея заспал в присъствието на Ким Ченун
netinfo
Установеният в САЩ Комитет за правата на човека в Северна Корея заяви миналия месец, че според сателитни снимки полигонът вероятно е бил използван за екзекуция със зенитни оръдия през октомври. Мишената е била само на 30 метра от оръдията, имащи обсег 8000 метра.

Във военното ръководство на Северна Корея постоянно се правят промени, откакто Ким Чен-ун дойде на власт. Младият лидер, който е на трийсет и няколко години, досега е сменил министъра на отбраната четири пъти. Баща му Ким Чен-ир, който управляваше КНДР почти две десетилетия, е сменял министъра на отбраната само три пъти.

Източник: БТА