/ Guliver/Getty Images
В случай на провокации от страна на САЩ КНДР ще започне военни действия с цел обединяване на Севера и Юга, предупреждава централното севернокорейско издание "Нодон синмун", цитирано от ТАСС.

Северна Корея с видеоклип, показващ как ракети изпепеляват САЩ (ВИДЕО)
 
"В отговор дори на незначителни провокации от страна на САЩ народът и армията на КНДР без никакви колебания ще подхванат велика война за обединяване на родината", подчертава вестникът, който изразява мнението на ръководството на управляващата Корейска трудова партия. Изданието осъжда "безумната политика на Вашингтон, който не се замисля за евентуалните катастрофални последици от този курс".
 
Северна Корея заплаши с ядрен удар, ако дори един снаряд на САЩ падне на нейна земя

Статията отбелязва, че според Пхенян "отдавна е минало времето, когато САЩ имаха възможност да заплашват КНДР с ядрено оръжие". Но, както твърди "Нодон синмун", "САЩ все така кроят планове да окупират северната част от Корейския полуостров с помощта на своите съюзници - Япония и Южна Корея". При това положение - "провокирана от подпалвачите на война, КНДР ще отговори с превантивен удар собствен модел и със справедлива война за обединяване на родината".
 
САЩ разположиха край Южна Корея бойна група

Официални лица и медии в Северна Корея посочват, че Пхенян е разтревожен от изпращането на американския атомен самолетоносач "Карл Винсън" начело на военноморска ударна група край Корейския полуостров. Днес вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви пред журналисти в Сидни, че военните кораби ще пристигнат в Японско море "до дни, преди края на месеца".
 
Майк Пенс предупреди Северна Корея: Ерата на стратегическо търпение приключи

Тихоокеанското командване на САЩ информира по-рано, че в състава на съединението, освен самолетоносача, влизат палубното авиационно крило CVW-2 със 7500 моряци и летци, ракетните ескадрени миноносци (разрушители) "Майкъл Мърфи" и "Уейн Майър", екипирани с противоракетни системи "Иджис", и ракетният крайцер "Лейк Чамплейн".
БТА