/ iStock/Getty Images
Кметът на Варшава и бивш кандидат за президент на Полша Рафал Тшасковски обяви по време на онлайн събитие създаването на ново гражданско движение, чиято цел е да помогне на опозицията срещу управляващата партия "Право и справедливост", предаде ДПА.

Тшасковски се надява движението да се възползва от потенциала на над 10 милиона избиратели, които го подкрепиха през юли на балотажа на президентските избори срещу действащия президент Анджей Дуда.

Полският президент обмисля въвеждане на санкции срещу Беларус

"След консултации с гражданите ще съставим списък с въпроси, по които има общо мнение, и ще предложим законодателни решения. Толкова много неща ни разделят. Човек би помислил, че сме разединени завинаги, но аз вярвам, че има ценности, идеи, които споделяме", каза Тшасковски.

Движението "Обща Полша" (Wspolna Polska), ще функционира отделно от политическите партии, макар че се смята за близка до опозиционната "Гражданска платформа", в която Тшасковски е заместник-председател.

По време на презентацията той отправи остри критики срещу управляващата партия "Право и справедливост", включително за отговора на пандемията и нарушаването на върховенството на закона.

"Като опозиция ние трябва да сме готови да спечелим изборите след три тодини, а може би и по-рано. Трябва да сме готови да вземем властта и да управляваме" каза той.   
БТА