/ iStock/Getty Images
Китайска студентка съди американския гигант Disney, като твърди, че налице са двойни стандарти, защото компанията забранява на посетителите на своите азиатски тематични паркове да си носят храна.

Съдебният процес срещу шанхайския Дисниленд поставя развлекателната компания пред необходимостта от намиране на решение, тъй като такива ограничения не се прилагат в нейните американски или европейски паркове.

Законовите действия, които предизвикаха широка подкрепа в социалните медии, се появяват, когато Китай и САЩ продължават да противопоставянето си в търговията и се увеличава напрежението между двете най-големи икономики в света.

Disney планира римейк на „Сам вкъщи“Студентката Уан казва, че нейните „права са нарушени“, след като ѝ е било забранено да внася собствена храна, а така била принудена да купува храни „със завишени цени“ вътре в парка.

Правното предизвикателство намери широко отразяване в китайската социална мрежа Уейбо, подобна на Туитър, като хештагът на китайски език „Disney е съдена за забрана за носене на собствена храна и напитки“ привлича повече от 600 милиона гледания и десетки хиляди коментари.

"Цар Лъв" стана четвъртият филм на "Дисни" с печалба от 1 милиард долара„Много хора също така могат да смятат, че правата им са били нарушени, но (те) не са подали иск поради необходимото за това. Като студенти по право (това) е наше задължение ", каза Уан пред онлайн медията The Paper.

От компанията казаха пред държавната телевизия CCTV, че правилата са "съобразени с повечето от тематичните паркове в Китай и с другите дестинации на Дисни в Азия".
Disney паркове в САЩ и Париж позволяват на гостите да внасят хранителни стоки отвън. Тези в Токио, Хонконг и Шанхай не го правят.

„Правилата на Disney са пример за двойни стандарти (и) дискриминация спрямо Азия“, пише един от потребителите на Уейбо.

Walt Disney счупи световния рекорд за годишни приходи за всички времена


В англоезичното издание на вестник „Женмин жибао“ пише в сряда, „ има необходимост от „защита на правата и интересите на потребителите“. „Защо са налице двойни стандарти“ между Запада и Азия, пита вестникът.

От Disneyland в Шанхай не отговорили на Франс прес на искането за коментар по случая.

Този тематичен парк,струващ 5,5 млрд.долара, е отворен през 2016 г.
 
 
БГНЕС