/ / iStock/Getty Images
Китай ще забрани неразградимите пластмасови торбички в големите градове и сламките за еднократна употреба в ресторантите до края на тази година в опит да намали отпадъците.

Страната е един от най-големите потребители на пластмаса в света и планът е насочен към 30-процентно намаление на неразградими опаковки за еднократна употреба в заведенията за хранене в големите градове в рамките на 5 години.

Морето изхвърли на брега кофичка от кисело мляко от 1976 г. (ВИДЕО)

В документ, публикуван в неделя, Националната комисия за развитие и реформи и Министерството на екологията и околната среда посочват, че производството и продажбата на пластмасови съдове и опаковки от стиропор за еднократна употреба ще бъдат забранени до края на годината.

Планът предвижда и сламки за еднократна употреба в ресторантьорството, а пластмасовите изделия за еднократна употреба трябва да излязат от „активна употреба“ в хотели до 2022 г.

Амстердам тества система с мехурчета за почистване на реките от пластмаса

Властите заявиха, че до 2025 г. планират ефективно да контролират замърсяването с пластмаса и да намалят количеството отпадъци в ключови градове в рамките на новосъздадена система за управление.

Китай е произвел 210 милиона тона боклук през 2017 г., според данни на Световната банка, което е предупреждение, че до 2030 г. може да скочи до 500 милиона тона годишно.

Спипаха 815 тона пластмасов боклук от Италия за България (ВИДЕО)

Целите се простират и върху пластмасови опаковки, използвани в пощенските услуги. Търговските обекти за пощенска доставка в области като Пекин, Шанхай и Дзянсу ще забранят използването на неразградими пластмасови опаковъчни торби и еднократни пластмасови опаковки до края на 2022 година.
БГНЕС