/ iStock/Getty Images
Китай разкритикува "политизирането" от САЩ на усилията да бъде установен произходът на коронавируса и поиска американска военна лаборатория да бъде разследвана. Това се случва малко преди предстоящото огласяване на разсекретена версия на доклада на американската разузнавателна общност по въпроса, предаде Ройтерс.

"Превръщането на Китай в изкупителна жертва не може да прикрие грешките на САЩ", заяви на брифинг Фу Цон, генерален директор на отдела за контрол на въоръжаването във външното министерство в Пекин.

Американският доклад има за цел да изчисти споровете сред разузнавателните служби по различните теории за появата на коронавируса, включително отхвърляната преди теория за инцидент в китайска лаборатория.

В понеделник изтече крайният срок за изготвянето на доклада, но ще отнеме няколко дни, докато бъде подготвена за огласяване пред обществеността разсекретена версия на документа, съобщи тези дни прессекретарят на Белия дом. Американският президент Джо Байдън вече е получила засекретената версия на документа.

Според Китай е доста малко вероятно вирусът да се е появил в резултат на лабораторно изтичане. Пекин определи и като смехотворна теорията, че вирусът е излязъл от лаборатория в град Ухан, където в края на 2019 г. бяха установени първите случаи на заразяване, с което започна пандемията.

Китай вместо това допуска, че вирусът е излязъл от лаборатория във Форт Детрик, щата Мериленд, през 2019 г.

"Редно е, ако САЩ настояват, че това е валидна хипотеза, и те на свой ред да поканят разследващите в своите лаборатории", заяви Фу.