Киргизстан е в траур след самолетната катастрофа, взела най-малко 38 жертви
Киргизстан е в траур след самолетната катастрофа, взела най-малко 38 жертви / БГНЕС

В Киргизстан днес е ден на национален траур, след като турски транспортен самолет "Боинг 747" се разби върху селище близо до летището в Бишкек. Катастрофата взе най-малко 38 жертви, предаде Франс прес.

Товарен самолет се разби в Киргизстан, десетки жертви и разрушения (СНИМКИ)

В памет на жертвите знамената на държавните институции са наполовина спуснати, а във всички джамии в преобладаващо мюсюлманската страна тази сутрин беше произнесена молитва за загиналите. Издирването на тела сред останките от опустошеното селище продължава.

Киргизстан е в траур след самолетната катастрофа взела наймалко 38 жертви
netinfo

В ранните часове вчера самолетът на турската авиокомпания "А Дже Те Еърлайнс", летящ от Хонконг за Истанбул с междинно кацане в Бишкек, се разби върху вилното селище Дача Суу при опит за приземяване в гъста мъгла на летище Манас.

Пилотска грешка е причината за самолетната катастрофа в Киргизстан (СНИМКИ/ВИДЕО)

След катастрофата властите съобщиха за 37 загинали, включително трима пилоти и местни жители. Тази сутрин е било намерено тялото на четвъртия пилот, каза киргизстанският вицепремиер Мухаметкали Абулгазиев. "Не е ясно още колко души остават под руините", отбеляза той, след като посети мястото на трагедията.

Киргизстан е в траур след самолетната катастрофа взела наймалко 38 жертви
netinfo

Според някои източници в Дача Суу живеели около 50 души. Търсенето на евентуални жертви продължава. Министерството на здравеопазването съобщи, че 13 ранени са в болница. Първоначалните заключения сочат, че катастрофата е причинена от пилотска грешка. Киргизстанските власти твърдят, че видимостта на летище Манас край Бишкек е била достатъчна въпреки мъглата.

Министерството на вътрешните работи заяви, че на мястото на катастрофата не са намерени каквито и да било следи от експлозиви. Властите очакват днес в разследването да се включат международни експерти и представители на турската авиокомпания.

Източник: БТА