/ Gulliver/Getty Images
Двете Кореи отново са близо до война, която лесно може да се превърне в ядрена. Обикновено Пхенян преминава към заплахи и ултиматуми, когато в страната отново има липса на храна, но този път причината за рязкото влошаване на ситуацията на полуострова може да е друга. Нов играч излиза на арената на международната политика - Ким Йо-чен, сестра на Ким Чен Ун и Валкирия от режима в Пхенян, коментира руското издание "Взгляд", цитирано от "Фокус". Материалът е предаден без редакторска намеса.

"Нашата непобедима революционна армия ще извърши акт на отмъщение за обидата над нашия народ, който никога досега не е бил толкова възмутен".

Напрежението ескалира: Пхенян взриви офиса за връзка със Сеул

Трудно е да се интерпретира това съобщение в централния вестник на Северна Корея Rodong Sinmun по друг начин, освен като обещание за война със Сеул. Освен това по-рано първият заместник-председател на отдела по агитация и пропаганда на управляващата Партия на труда Ким Йо-чен обеща на "врага" в лицето на Сеул, че той ще стане свидетел на "следващата стъпка", която ще бъде предприета от въоръжените сили:

"Използвайки властта, дадена ми от върховния лидер, нашата партия и страната, аз наредих на отдела за връзки с врага решително да предприеме следващата стъпка".

Така двете страни, които доскоро вървяха по пътя на помирението, отново се озоваха на ръба на войната. Всяко сътрудничество между тях беше замразено преди седмица, всички канали за комуникация бяха блокирани, включително специалната линия за диалог между висши държавни служители. И сега Пхенян използва безпрецедентно сурова риторика дори по собствените си, севернокорейски стандарти.

Но важно е не какво и как е казано. По-важна е фигурата на този, който казва всичко това.

Северна Корея заплаши: Армията е готова да влезе в демилитаризираната зона (ВИДЕО)

Ким Йо-чен е сестра на Ким Чен Ун, най-близкият му съветник и специален пратеник. Смята се, че тя е отговорна за изграждането на култа към личността на държавния глава и е втората най-влиятелна личност в страната, която до голяма степен се управлява с династични връзки. В юношеските си години двамата учат заедно в Швейцария и имат доверие един на друг.

По-рано вестник "Взгляд" писа подробно за тази жена и защо тя е считана за вероятният наследник на Ким Чен Ун. Имаше и сериозна причина за този материал: лидерът на Северна Корея изведнъж изчезна и дори игнорира най-важното пропагандно събитие в страната - честването на рождения ден на дядо му, основателя на Северна Корея Ким Ир Сен, който все още "управлява народната република от отвъдното" (или поне севернокорейците вярват или се преструват, че вярват в това).

Тази "волност“ беше обяснявана в медиите със сериозно заболяване или дори внезапната смърт на Ким Чен Ун (което би било наистина неприятна новина за западния свят), но той отскоро започна да се появява отново в публични изяви, принуждавайки света да се зачуди каква е била причината за спонтанната му отпуска - болест или пък някакво политическо изчисление.

Каквато и да е причината, последствията от тези събития бяха, че целият свят разбра за Ким Йо-чен, а кариерата й тръгна нагоре, макар тази формулировка да звучи странно за втория най-влиятелен човек в Северна Корея.

Ким Йо-чен не само се присъедини към политическото бюро на управляващата партия, но и стана отговорна за отношенията с Южна Корея, тоест за основния вектор във външната политика на Пхенян. И сега тя хвърли гръм и мълния, унищожавайки това, което беше построено от нея и нейните предшественици.

Южна Корея в момента се управлява от дипломатични политици, което допринесе за безпрецедентното размразяване на отношенията между непримиримите преди това врагове. Президентът Мун Дже Ин дори направи първото си държавно посещение в Северна Корея, където прекара три дни. А Ким Йо-чен се превърна в първата в семейството, която пресича границата между двете страни след войната.

Тя присъства на церемонията по откриването на зимните олимпийски игри 2018 в Пьонгчанг, когато спортистите на двете Кореи неочаквано се състезаваха под едно знаме. Дипломатическата й мисия от името на брат й беше успешна и отбеляза нова ера в отношенията между двете страни. Ера, която приключва днес. И оправданието за това е, честно казано, нелепо.

Транспортирането на различни видове антиправителствени позиви на север: политически листовки, рекламни плакати или просто сувенири от Сеул, е дългогодишна практика на южнокорейските активисти.

Често такива активисти са севернокорейски дисиденти, които заемат изключително враждебна позиция спрямо режима на Ким. И сега организациите, състоящи се главно от мигранти от Север, изпратиха листовки през границата, с които "обиждат" властите в Пхенян (или поне те така твърдят).

Въпросът тук е, че в Сеул чуха ясно възмущението на Пхенян и изчерпателно дадоха да се разбере, че са готови да разрешат проблема. Забраната за изпращането на листовки и балони на север има много противници сред патриотите, антикомунистите и защитниците на свободата на словото в Южна Корея. Независимо от това властите на страната обявиха желанието си да въведат строги законодателни ограничения за това, под предлог, че подобна кампания застрашава живота на жителите на пограничните райони (и не толкова кампанията, а евентуалният отговор на армията на Северна Корея).

Но Пхенян изглежда не вижда тази готовност на отстъпки от страна на Сеул, а Ким Йо-чен заплашва съседите си с все по-страшни наказания, сякаш проблемът с „пиратската“ антикомунистическа агитация се е появил вчера и не съществува от десетилетия.

Когато Ким Чен Ун беше „възкресен“, Иля Дячков, доцент от катедрата по ориенталски изследвания в МГИМО, предположи, че Северна Корея е имала нуждата от историята за неговото изчезване, за да привлече вниманието, а не толкова на Южна Корея, колкото САЩ.

Тръмп доволен, че Ким Чен Ун е жив и здрав

В момента Пхенян оценява отношенията си с Вашингтон като "безперспективни". Историческата среща на върха с Тръмп (в която между другото участва и Ким Йо-чен) остана на заден план, а обещанието на Ким Чен Ун за преминаване към пълно ядрено разоръжаване на полуострова остава неизпълнено, докато Пхенян не получи това, на което разчита - икономическа помощ и облекчаване на санкциите.

Възможно е Ким да иска да отвори отново тези преговори, тъй като сегашните резултати не съответстват на неговите амбиции.

Всички тези маневри наистина привлякоха вниманието към Северна Корея, но на първо място лично към Ким Йо-чен. В крайна сметка тайната отпуска на Ким Чен Ун и заплахата за война доведоха до един и същ резултат - сестра му се превръща в „звезда“ в национален и глобален мащаб.
Фокус