/ БГНЕС
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е започнал по-рядко да се появява пред публика заради опасения, свързани с пандемията от коронавируса, като през първата половина на тази година е участвал в едва 19 мероприятия. Това се казва в разпространен днес доклад на южнокорейския Изследователски институт на обединението, цитиран от ТАСС.

"Може да се смята, че причината за значителното съкращаване на броя на публичните появи на Ким Чен-ун през първата половина на тази година са станали опасения за възможно заразяване с коронавирус", се посочва в доклада. Южнокорейските изследователи смятат също, че декларираната от севернокорейските власти липса на случаи на заразени в страната може да не съответства на действителността.

В своите предположения изследователите се опират на факта, че през тази година Ким Чен-ун се е появявал на публично място едва 19 пъти. Това е много по-малко, отколкото през минали години. От момента на идването му на власт през декември 2011 г. през първите шест месеца на всяка година Ким се е появявал публично не по-малко от 40 пъти. През периода януари - юни 2012 г. изследователите отчитат 80 публични появи, а през 2013 г. почти 100. През първата половина на 2018 г. и 2019 г. са отчетени между 40 и 50 публични появи.

За целите на изследването са използвани съобщения на севернокорейски медии.

Освен това в доклада се посочва, че през тази година севернокорейският лидер най-често (в 10 случая от общо 19) се е появявал на военни прояви. Това се свързва с обстоятелството, че броят на участниците в подобни прояви е по-лесно да бъде ограничен, а здравословното им състояние да бъде проследено, смятат южнокорейските експерти.
БТА