/ БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун ръководи голям военен парад с демонстрации на рекорден брой ядрени и междуконтинентални балистични ракети, съобщиха държавните медии, включително и това, което според анализатори вероятно е нова междуконтинентална балистична ракета(МБР) с твърдо гориво.

Той бе в компанията на любимата си дъщеря Ким Ю-ае, която според мнозина се подготвя за негов наследник.
 

Северна Корея Ким Чен ун
БГНЕС


Северна Корея увеличава бойните учения и готовността си за война

Парадът по случай 75-ата годишнина от основаването на въоръжените сили на страната включва фойерверки, военни оркестри и униформени войници, маршируващи в унисон, за да изпишат "2,8" и "75", съобщи официалната Корейска централна информационна агенция.

Северна Корея Ким Чен ун
БГНЕС

Облечен в черното палто, предпочитано от неговия дядо и лидер-основател на Северна Корея Ким Ир Сен, Ким присъства на парада.

Снимките показаха, че той стои заобиколен от висшите си генерали на централния площад "Ким Ир Сен" в Пхенян и отдава чест, докато покрай него дефилират войници и ракетни части.
 

Северна Корея Ким Чен ун
БГНЕС

Показаните оръжия включваха най-малко 10 от най-големите МБР „Hwasong-17“, както и превозни средства, очевидно предназначени за пренасяне на МБР с твърдо гориво, съобщи сеулският специализиран сайт NK News.
 

Северна Корея Ким Чен ун
БГНЕС

Северна Корея отдавна се стреми да разработи междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, което би спомогнало за по-трудното откриване и унищожаване на нейните ядрени оръжия.

Когато МБР се появи на площада, това предизвика радостни възгласи от страна на зрителите, заявиха от KCNA, като добавиха, че на парада е присъствало и "тактическо ядрено оперативно звено".
 

Северна Корея Ким Чен ун
БГНЕС

Северна Корея организира военни паради, за да отбележи важни празници и събития, които се следят отблизо от наблюдателите за информация относно напредъка на затворения режим по отношение на забранените балистични и ядрени оръжия. Парадът демонстрира "най-големия потенциал на страната за ядрена атака", заявиха от KCNA.

Търговски сателитни снимки, направени от Maxar Technologies в 22:05 ч. (13:05 по Гринуич) в сряда вечерта, показват голямо севернокорейско знаме и хиляди хора, събрани на площад "Ким Ир Сен".

Северна Корея Ким Чен ун
БГНЕС

Анализатори заявиха, че мащабът и обхватът на представените оръжия показват напредък, който представлява предизвикателство за Съединените щати.

Ким Чен-ун разпореди да се увеличи ядреният арсенал

"На последния парад те показаха повече междуконтинентални балистични ракети, отколкото са показвали някога преди, което съответства на отдавнашната директива на Ким Чен Ун за масово производство на ядрени оръжия и системи за доставка", заяви пред АФП базираният в САЩ анализатор Анкит Панда.

По думите му това е проблем, тъй като Вашингтон е планирал своята система за противоракетна отбрана, за да се справи с ракетна заплаха от Северна Корея.
 

Северна Корея Ким Чен ун
БГНЕС

Други анализатори заявиха, че с парада на най-модерните ракети "Hwasong-17" на Ким, който е по-голям от този, който някога е бил виждан, Пхенян изпраща ясно послание.

"Това е опит на Северна Корея да се обяви за пълноправна ядрена сила", заяви пред АФП Лейф-Ерик Исли, професор в университета Ewha в Сеул.

БГНЕС