Дъщерята на Ким Чен-ун
Дъщерята на Ким Чен-ун / БТА
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун каза днес, че страната му ще провежда повече военни учения и ще повиши готовността си за война, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция КЦТА. 

Ким заяви това на заседание на Централния военен комитет на управляващата Корейска трудова партия. Основна тема на дискусиите бяха "основните военни и политически задачи" за тази година и "дългосрочните въпроси" във връзка с изграждането на армията. 

Мистериозен балон се появи и в Южна Корея

"Разгледан и обсъден беше… въпросът за постоянното (увеличаване) на оперативните и бойни учения на Корейската народна армия, за да може да се справи със ситуацията (на терен) и да усъвършенства (способностите си) за водене на война", се казва в съобщението.

Заседанието бе проведено в навечерието на очаквания утре военен парад по повод годишнината от основаването на въоръжените сили на Северна Корея, отбелязва Ройтерс. 

В четвъртък севернокорейското министерство на външните работи осъди провеждането на съвместни военни учения между САЩ и Южна Корея и предупреди, че е достигната "крайна червена линия". Пхенян заплаши, че ще превърне полуострова в "огромен военен арсенал и още по-критична военна зона". 

Севернокорейското външно министерство осъди и неотдавнашната визита на американския министър на отбраната Лойд Остин в Сеул. Пхенян не е заинтересован от диалог, докато Вашингтон не сложи край на враждебната си политика, предупреди той. 

Ким Чен-ун разпореди да се увеличи ядреният арсенал

Във вторник миналата седмица американският министър на отбраната и южнокорейският му колега И Джон-суп казаха, че страните им ще увеличат съвместните си военни учения и ще разположат "стратегически активи" като самолетоносачи и бомбардировачи с голям обсег в отговор на оръжейните разработки на Северна Корея и за да предотвратят избухването на война. 
 
Николай Велев/БТА