Северна Корея извърши изпитание на МКБР (междуконтитентална балистична ракета), малко след като предупреди Вашингтон, който засилва регионалното си присъствие по отношение на сигурността, че ще получи "по-суров военен отговор".

Ким се закани да отговори решително и да прибегне до атомна бомба в случай на ядрено нападение срещу страната му, предаде днес КЦТА, цитирана от Франс прес.
Пхенян "ще отвърне решително на ядрени оръжия с ядрени оръжия и на пълна конфронтация с безмилостна конфронтация", е заявил Ким.

Северна Корея изстреля междуконтитентална балистична ракета

Лидерът, който бил на изпитателния полигон с дъщеря си и съпругата си, заявил също, че заплахите от САЩ и съюзниците им, които водят враждебна политика, са подтикнали страната му "да ускори значително подсилването на своя съкрушителен потенциал за ядрено възпиране".

"Ким Чен-ун тържествено заяви, че ако враговете продължават да отправят заплахи, нашата партия и правителство ще реагират решително на ядрените оръжия с ядрени оръжия и на една тотална конфронтация с тотална конфронтация", посочи държавната агенция.

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди Северна Корея на съвещание в понеделник след ракетното изпитание, извършено от Пхенян вчера. Това става ясно от графика на Съвета.

Висш американски правителствен служител каза по-рано, че при най-новото изпитание Северна Корея е изстреляла "ракета с по-голям обсег, способна да порази много, много държави". Той допълни, че Съветът за сигурност трябва да се събере, за да обсъди въпроса.
БТА