/ БТА
Окупираната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна отново е загубила връзка с последния останал основен външен електропровод през нощта и е била превключена на резервна линия, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение в "Телеграм" на украинската компания "Енергоатом".

Според държавния оператор най-голямата атомна електроцентрала в Европа е била на ръба на временно спиране на електрозахранването, тъй като резервната линия е имала по-малко от половината от капацитета на основния електропровод.
 

"Такъв режим е труден за атомната централа, продължителността му е ограничена и може да доведе до отказ на основното оборудване на енергоблока", съобщи "Енергоатом".

Запорожката АЕЦ със своите шест атомни реактора се контролира от руските военни от първите дни след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 година. Тя се превърна в една от централните точки на конфликта, като и двете страни се обвиняват взаимно, че я обстрелват. Нито един от шестте реактора на електроцентралата не произвежда електроенергия.
 

Отделно от това назначената от Русия управа на централата съобщи в "Телеграм", че реактор номер 4 е бил преместен от "горещ" на "студен" режим на спиране поради признаци за изтичане на пара. Един от шестте реактора трябва да бъде в режим "горещо спиране", за да може да произвежда пара за собствените нужди на електроцентралата, отбелязва Ройтерс.
Светослав Танчев/БТА