/ IStock
Кибератаката, на която е подложена от две седмици Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), няма да се отрази на доставките на ваксини, увери днес директорката на агенцията Емър Кук, цитирана от Франс прес.

Кибератаката няма да засегне сроковете на доставките, ние сме изцяло в състояние да ги изпълняваме, каза тя. Агенцията извършва разследване в координация с експерти от органите за киберсигурност от целия Европейски съюз, със съдебните власти и нидерландската полиция, подчерта Кук.

Базираната в Амстердам агенция по лекарствата, която обсъжда издаването на разрешителни за няколко ваксини срещу COVID-19, съобщи вчера, че е била мишена на кибератака, при която са били откраднати документи, свързани с фармацевтичните компании "Пфайзер" и "Бионтех".

Пълните резултати на ваксината Pfizer-BioNTech показаха 95% ефективност

Агенцията упражнява контрол върху медикаментите във всичките 27 страни от ЕС. Най-късно на 29 декември тя трябва да оповести решението си относно условното одобряване на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", която вече беше одобрена от Великобритания, Бахрейн и Канада. Относно кандидат ваксината на компанията "Модерна
агенцията трябва оповести решението си до 12 януари догодина, допълва Ройтерс.

На този етап тези ваксини изглеждат обещаващи, както от гледна точка на безопасността, така и на ефикасността, и ние не открихме основания за безпокойство, изтъкна Кук.

Ръководителката на ЕАЛ каза, че агенцията разполага с достатъчно обемна база данни, предоставени от "Пфайзер"/"Бионтех" и компания "Модерна" за кандидат-ваксините им срещу COVID-19. Имаме данни за над 30 000 души, наблюдавани в течение на клиничните изпитвания. Това ни дава достатъчно солидна база данни, въз основа на която да вземем решение, както за безопасността, така и за ефикасността, заяви Емър Кук на среща в комисия на Европейския парламент, предаде Ройтерс.

Относно одобрението Кук заяви: "Не можем да гарантираме положителен резултат".
БТА